La finalul editiei a 5-a

NOTA GENERALA !
EDITIA NR 5/2018

Suntem datori cu cateva explicatii referitoare la Editia nr. 5
Si voi incepe prin a spune ca, editia 2018 a fost ce-a mai dificila editie de pana acum din punct de vedere meteorologic, in special cantitati foarte mari de precipitatii pe termen foarte lung. Lucrurile in columbodrom evolueaza intr-un ritm normal pana la inceputul lunii iunie cand programul pasarilor este ingreunat de vremea capricioasa, temperatura oscilanta , ceata dimineata afectand in principal antrenamentul de baza pentru pui (dimineata).
An sperat ca vremea se va inbunatatii pana la inceperea antrenamentelor cu masina si vom reusi sa aducem pasarile intr-o forma foarte buna si bine pregatiti, dar, din pacate vremea a continuat sa fie instabila si constransi de calendarul competitional am inceput antrenamentele cu un minus de pregatire fata de editiile anterioare. In perioada antrenament problema nr. 1 a fost alegerea zilelor cu o vreme mai stabila fara ceata si cu o vizibilitate cat mai buna, dar cu ploaie aproape in fiecare zi, vizibilitatea inte 5 km si 12 km la ora 10 dimineata. In aceste conditii pasarilor le-a fost destul de greu sa gaseasca drumul sper casa intr-o zona de munte , de aici si pierderile destul de mari in timpul antrenamentelor .
Cu un numar destul de modest de porumbei am inceput etapele oficiale cu Hot Spot 2, etapa nr. 1 find amanata din cauza vremii. Primele 3 etape au fost un succes avand pierderi minime .
Semifinala 360km reuseste sa creeza dificultati pasarilor din cauza vizibilitati pe primii 100 km, sosirile fiind ca de la o finala mult mai lunga, aproape individual au sosit toate pasarile in 2 zile .
Hot Spot 1 , o etapa antenament inainte de finala s-a dovedit a fi mai dificila si imprevizibila decat ne asteptam, pasarile sosind dupa 6-7 oere, fara o explicatie nici o explicatie plauzibila!
FINALA BUDAPESTA 580 KM!
O finala unde fara sprijinul naturii nu ai nici o sansa de reusita , cu trei zile inainte de finala directia vantului in Ungaria sa schimbat de mai multe ori, ramand ca, in ziua lansari sa fie un vant din N-V la plecare si din N intrarea in tara (lateral in aripa stanga), vant ce dupa parerea noastra a fost fatal pentru multe pasari impingandu-le inspre SUD–ul tarii de unde este foarte greu sa se mai intoarca spre casa, sa traverseze muntii cu vant din fata puternic si de durata (3 zile la rand) .
In prima zi nu reuseste nici o pasare sa se intoarca pana seara, a doua zi cu sperante de dimineata alaturi de participanti asteptam primul porumbel care a sosit abia la 9:44. Doar 4 porumbei se intorc in 6 zile de concurs, ce-i 4 porumbeii s-au intors toti dinaceasi directie total opusa rutei de zbor si la nivelul caselor cu vant din fata !!!
SOSIREA porumbeilor de la o asemenea distanta creaza o bucurie imensa ce doar columbofili o cunosc, dar si o dezamagire si un gust amar pentru numeroasele pasari de calitate pierdute !
Pana in 25-09-18 s-au intors 8 porumbei si speram ca se vor mai intoarce in perioada urmatore !
PENTRU EDITIA 6/2019 , o sa revenim la planul de zbor SIBIU – NADLAC 420 KM FINALA si daca este cazul dupa finala vom organiza cu activare un SUPER DERBY BUDAPESTA 580 KM dupa anumite reguli ce vor fi stabilite de la inceputul sezonului 2019 !!!
DORIM SA MULTUMIM TUTUROR PARTICIPANTIILOR DIN 2018 IN SPECIAL SI CELOR CE AU FOST SI SUNT ALATURI DE ACEST PROIECT INCA DE LA INCEPUT – TRANSILVANIA ONE LOFT RACE ROMANIA 2014.!
Cu stima echipa T.O.L.R.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *